Tisztelt Szülők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2020. október 1-i hatállyal módosított – a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről szóló – intézkedési terve (3. verzió) alapján, az intézményünkre vonatkozó eljárásrendben is módosítások történtek, melyet az intézményi intézkedési tervben olvashatnak részletesen. Az eljárásrend kiterjed a gyermekekre, az óvodapedagógusokra, az intézmény nevelő-, oktató munkát segítő és technikai dolgozóira, a szülőkre, valamint a külső partnerekre egyaránt.

Tájékoztatom Önöket, hogy az EMMI által kiadott utasításokban foglaltak betartása minden érintett számára kötelező, azt felülbírálni csak a fentebb jelzett hivatalnak van joga!

Kérem, hogy mindannyiunk egészsége védelmében kiemelten figyeljenek az alábbi szabályokra!

  • Az intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja!

Az a gyermek vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával, vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

  • A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében, a köznevelési intézmény területére az ott foglakoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, valamint a gyermeket kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be. A gyermeket kísérő egy fő nagykorú személy csak maszkban léphet be az intézménybe, a testhőmérséklet-mérési pontig. 
  • Amennyiben a gyermek testhője eléri, vagy meghaladja a 37,8 Celsius-fokot, a gyermeket nem fogadhatjuk az intézményben.  
  • A koronavírusra utaló panaszok: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya, valamint kevésbé specifikus tünetek, mint a fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés. Amennyiben valamelyik gyermeknél a fenti tüneteket észleljük az óvodában, elkülönítjük az erre előkészített helyiségbe. Az értesítést követően a szülőnek kötelező mielőbb hazavinnie a gyermeket! A mindenkori járványügyi megelőzési intézkedések protokollja szerint értesíteni kell a háziorvost, és az ő utasításait követni.
  • Amennyiben a gyermeknél koronavírus-gyanú, vagy igazolt fertőzés áll fenn, a szülőnek kötelező az óvodát értesítenie!
  • A külföldről való hazautazás esetén a családoknak a mindenkori járványügyi megelőzési intézkedések protokollját kell követniük, és erről az óvodát értesíteni.
  • Annak a gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, stb.) vagy például immunszupprimált állapota miatt, amennyiben az erről szóló orvosi igazolást a szülő bemutatja, a gyermek esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül, a részére előírt karantén időszakára.
  • A szülők és külső partnerek a bejárati kaputól csak szájmaszkban léphetnek be az intézmény területére, melyet a távozásig kötelesek viselni! Az óvoda épületeibe történő belépést követően kötelező a bejáratnál elhelyezett fali kézfertőtlenítő egység használata!

 

A járványügyi megelőzési szabályok változásának függvényében módosulhat az óvoda eljárásrendje is.  

Tisztelettel:

Varga Beatrix

Óvodavezető