Egy pénteki napon a Dunavarsányi Óvoda-Bölcsőde Weöres Sándor Óvodája különleges napra ébredt! Az óvoda környezeti nevelése keretében, egy szilfa csemetét ültetettünk el az udvaron, az oda járó gyermekek segítségével.

Nyáron, egy 40 éves nyírfát kellett kivágni az udvarunkon, így a nyári napsugarak sokkal több területet bírtokoltak a gyermekek játszóterületén. A kivágott fát pótolni szerettük volna, ezért faültetést szerveztünk. Bízunk benne, hogy hamarosan árnyékot ad és oltalmában játszhatnak majd az ovisaink.

A környezeti munkaközösségünk célja, hogy a lehetőségeinkhez mérten, minél több zöld részt alakítsunk ki az udvaron és az öreg fákat, majd újakkal pótoljuk. Beszereztük a javasolt szilfa csemetét. Fontosnak tartottuk, hogy a fa ültetés folyamatát a gyerekek közelről megfigyelhessék és tevékenyen részt vehessenek benne. A fa életének körforgását szemléltettük. A munkaközösség tagjaival részletesen megterveztük a folyamatot, plakátot készítettünk, tablókat a régi fa kivágásáról és az új fa jellegzetességeiről.

Az udvaron 11 csoportnyi gyermek gyűlt össze. Mindenki izgatottan várta az eseményt. Beszélgettünk a gyerekekkel a régi fáról, hogy miért volt jó, amikor ott magasodott felettünk. A gyerekek bekiabálva mondták, hiszen mindenki tudta a választ, hogy árnyékot adott nekünk, tiszta levegőt és sok élőlénynek otthont. Megnevezték a fa részeit is és hogy egy kicsit megtörjük az egyhelyben állást, mozgásos játékkal szórakoztattuk őket. A folyamat következő része volt, hogy az új fának megágyazzunk a földben a gyermekek által összegyűjtött levelekkel, faágakkal, ezzel jelképezve, hogy a régiből születik valami új. A Dunavarsány Városgazdálkodási Kft. munkatársai segítségével a fát belehelyeztük a gödörbe és ezután a gyerekek boldogan lapátolhatták a földet a fa gyökereire és végezetül meglocsolhatták.  Mielőtt a gyerekek újra bírtokba vették volna az óvoda udvarát, megkértük a csoportokat, hogy készítsenek a fának egy kis képet az udvaron talált természetes anyagokból. Sok kreatív alkotás született, amiket megörökítettünk. Reméljük egy hagyományt teremtettünk ezzel az eseménnyel és a jövőben a szülők bevonásával is lehetőségünk nyílik az udvar zöldebbé varázslására.

Baghy Andrea – óvodapedagógus