Kedves Szülők!

Mi magunk is nehezen éljük meg az életünkben bekövetkező változásokat, igyekszünk felkészülni rájuk, ha módunkban áll.

Tesszük ezt gondolatainkkal és lelkünkkel is ráhangolódva az újdonságra.

Gyermeküknek is erre lesz szüksége, csak nekik ott vannak Önök, akik segíthetnek ebben a nem is oly könnyű folyamatban.

Segítő tanácsok az ovikezdéshez:

 • Sétáljanak többször az óvoda felé, kukucskáljanak be a kerítésen, fantáziáljanak arról, vajon mi lehet odabent.
 • Meséljenek, beszélgessenek sokat az óvodai életről, arról, amikor Önök voltak óvodások. Ha nem emlékeznek, hívják segítségül a nagyszülőket, Ők biztos örülni fognak e témának!
 • Olvassanak az óvodai életről gyermeküknek.

Ajánlom:        Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok,

Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában,

Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő, irány az óvoda.

A mese hallgatása közben gyermekük beleélheti magát a szereplők helyébe, s sok új információhoz juthat.

 • Válasszák ki közösen kedvenc játékát ami, vagy aki majd vele együtt lesz óvodás. Gyermekük számára ez a tárgy biztonságérzetet ad, mert az otthon egy darabkáját magával hozhatja az óvodába.
 • Nyár végéig még sok idő van, használják arra is, hogy az egyes önkiszolgálással kapcsolatos teendőket jól begyakorolhassa gyermekük. Ilyenek például a kézmosás, fogmosás, egyre ügyesebben véghez vitt öltözködés, étkezés, a saját maga körüli rend igényének formálása. Törekedjenek a szobatisztaságra és a cumi elhagyására.
 • A legfontosabb szabály, hogy ne „fenyegessék” gyermeküket az óvodával, – felesleges és káros félelmet idézhet elő. Az, hogy óvodássá kell válnia gyermekének, azt az élet hozza magával, nem az Ő eredményes vagy eredménytelen erőfeszítéseitől függ.
 • Az óvodával kapcsolatos esetleges aggodalmaikról ne beszéljenek gyermekük előtt, mert ha azt hallja mennyi kétség gyötri szüleit, akkor Ő maga lesz a legbizonytalanabb és teljes hárítás veszi kezdetét. Bízzanak a pedagógusokban, az óvoda ugyanolyan biztonságos hely, mint az otthonuk.
 • Játszanak otthon „óvodásat”! Kell hozzá sok-sok baba, állatfigura, egy óvó néni. Kitalált történetekbe, meseszövésekbe érdemes belecsempészni néhány probléma helyzetet, pl. sírdogál, mert hiányzik az anyukája, összevitatkoznak egy játékon a társával, magányos, mert nincs még barátja. Ez a játék lehetőséget teremt arra, hogy a gyermeküket foglalkoztató kérdésekre megoldási mintát kapjanak, illetve alakítson ki. Ezek az élmények előhívhatóak lesznek egy esetleges és valós óvodai szituációban is.
 • Beszélgessenek otthon arról is, hogy miért kell gyermeküknek óvodássá válnia. Meséljék el mielőtt Ő megszületett anya és apa dolgozott, amit szerettek és örömmel végeztek, ez olyan volt nekik, mint amikor Ő játszik. De most már akkorára nőtt, olyan önálló lett, hogy másokkal is el tud tölteni pár órát, és addig anya vagy apa visszamehet dolgozni oda, ahol visszavárják. Érezze a gyermek, hogy ehhez az Ő segítségére is szükség lesz.
 • Kedves Szülők! Készítsék fel a saját lelküket is arra, hogy gyermeküknek szüksége van már mások társaságára ahhoz, hogy még inkább kinyílhasson a világ számukra. A fokozatos befogadást részesítjük előnyben a gyermek igényeihez és szükségleteihez igazodóan. Célunk, hogy minden gyermek egyre több időt töltsön el jóérzésekkel óvodánkban, a szülő jelenléte nélkül és így szinte”észrevétlenül” váljon óvodássá. Ez a folyamat lehet gyors és lassú, apró léptekkel haladó, de az biztos, hogy állandó tapasztalatcserére épülő, mert Önök is, Mi is így közösen a szeretet nyelvét használjuk.
 • Reményeink szerint a nyár folyamán megtarthatóak lesznek a 0. Szülői értekezletek, ahol minden fontos információt átadhatunk Önöknek.

Például mi lesz a jele gyermekének, mit tartalmazzon az óvodai zsákja, mire lesz szüksége a pihenéshez, a mozgáshoz, a fogmosáshoz, hogyan történik a csoportokban a beszoktatás… stb.

Remélem e néhány segítő tanács minden kedves Szülőben és Gyermekében oldani fogja azt a feszültséget, amelyet egy új élethelyzet kezdete hordoz magában.

Tisztelettel:

Keresztesi Károlyné (Ági néni – Törp csoport)