A Víz Világnapját minden évben március 22-én tartjuk, melyről megemlékezünk, játékokat, közös programot szervezünk a gyermekeknek.

Ebben az évben másképp zajlott a Víz Világnapja az óvodánkban, hiszen a Korona-vírus járvány miatti rendkívüli szünetben nem járhattak a gyermekek óvodába. Mindenképp szerettük volna, ha ez a környezeti ünnep nem marad ki a gyermekek életéből. A víz ünnepének megtartása minden évben feladatunk, sokszínű tevékenységek, programok szervezésével. Idén is ez történt, csak kicsit másképp.

A zárt csoportokban az óvodapedagógusok ajánlásokat adtak, ötleteket mutattak és buzdították a gyermekeket tevékenykedésre a vízzel kapcsolatban. A szülők a gyerekekkel lelkesen tevékenykedtek: kísérleteztek, rajzoltak, alkottak, énekeltek, és ezeket megörökítették. Nagy élmény volt látni az alkotás örömét a tevékenységek folyamatában. A vízről a gyerekeknek sok tapasztalata van már óvodás korukra, amire építhetünk és tudásukat bővíthetjük tapasztalatok szerzésével.

Reni néni pályázati felhívására rengeteg kép született, szebbnél szebb pályázati alkotások! Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyermekek, szülők lelkesedését még ez a szokatlan helyzet sem vette el!

Néhány gondolatot szeretnék megemlíteni a Víz Világnapjáról, annak jelentőségéről.

A víz volt a földi élet kialakulásának alapfeltétele és a jelenlegi fennmaradásáénak is. Minden élőlény számára nélkülözhetetlen, létfontosságú. Mi emberek, a vizet a saját hasznunkra fordítjuk: használjuk, fogyasztjuk, ezért nagyon fontos, hogy a jövő generációját (a jelen óvodását) a víz védelmére, tudatos vízhasználatra neveljük, ami a fenntarthatóság alapja. Az óvodában erre sok lehetőség adódik. A víz szépségét, sokszínűségét megcsodáljuk, tevékenykedtetjük a gyerekeket, így ismerkedhetnek meg a víz tulajdonságaival, hatásaival, „csodáival”. A gyerekek, saját maguk tapasztalják és fogalmazzák meg a látottakat, tapasztaltakat. Az óvodában ezeket a folyamatokat kísérletekkel, vizsgálatokkal, növénygondozás alkalmával figyeljük meg. Kapcsolatunk a vízzel sokrétű.

Fontos, hogy minél több tudásra tegyenek szert óvodásaink, ami segíti majd őket környezettudatosan élni. Mindezek tudatában, létjogosultsága van ennek a természeti ünnepnek. Bízunk benne, hogy a jövőben bővíthetjük a gyermekek ismereteit a témában és lehetőségünk lesz színes programokat szervezni a szülők bevonásával.

Kazatsay Szilvia