„A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené.”(Görög mondás)

Az egészség a legdrágább kincsünk. Az egészséges életmódra nevelés, már az óvodáskorban kiemelt fontosságú,ezen belül is a mozgás, a testi képességek fejlesztése.

Közismerten korunk civilizációs ártalmai a mozgásszegény életmód, a helytelen ülés, járás.

A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható.

Az óvodai nevelés feladatai többek között a gyermek testi fejlődésének, harmonikus mozgás fejlődésének elősegítése, testi szükségleteinek kielégítése, biztonságos, egészséges környezet megteremtése. (ONOAP)

Az óvodáskort elérő, egészséges gyermekeknek igen nagy a mozgásigénye, melynek kielégítése döntő fontosságú, hisz a mozgásigény kielégítése a mozgásszervek, főleg az izomzat, csontozat egészséges fejlődését szolgálja.

A mozgás, legyen az bármilyen mozgásforma, alapvetően neveli és tereli a gyermeket az egészséges életmód irányába, jótékony hatással van a figyelemre, fegyelemre, fejleszti a koncentrációt, játékos mozgás közben tanulják meg a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, segíti őket a szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is. Fontos szerepe van az egészség megőrzésében, megóvásában.

Sajnos, az utóbbi években nyilvánosságra hozott szűrővizsgálatok és a személyes tapasztalatok is azt mutatják, hogy 40-70% azoknak a gyerekeknek az aránya, akik valamilyen kezdődő mozgásszervi elváltozásban szenvednek. Az óvodáskorban jelentkező problémák leggyakrabban lábstatikai rendellenességek, talpboltozat süllyedés (lúdtalp), tartáshibák, mint hanyagtartás, helytelen tartások, egyre gyakoribb gyermekkori elhízás, kezdődő mellkas- és gerinc deformitások tüneteit mutatják. Ekkor még fájdalom, panasz csak nagyon ritkán jelentkezik, de az ügyetlenebb mozgás, a fáradékonyság, már mind-mind jól érezhető következmény. Meggyőződésünk, hogy a gyógytestnevelés mellett a preventív szemléletű testnevelés, mozgásfejlesztés, vagyis a mozgás az egyedüli lehetséges módszer arra, hogy ezek az elváltozások ne rögzüljenek, és ne alakuljanak át a csontrendszert is érintő deformitássá. (Pappné Gazdag Zsuzsa 2005)

Ezért nagy a mi felelősségünk, rendszeres testmozgással az óvodai mozgásanyagunkba be kell építenünk azokat a prevenciós, korrekciós, törzs/lábizomzat erősítő gyakorlatokat, amelyek célzottan és hatásosan fejlesztik a gyerekek testi képességeit, mozgását, az ellenjavallt gyakorlatokat pedig ki kell venni.

Az óvodai mozgásanyagunkban a természetes mozgások dominálnak, mint a mászás, kúszás, csúszás, járás, futás, szökdelés, ugrás, egyensúlyozás. A természetes mozgásoknál jobb „gyógytestnevelési” gyakorlatokat ki sem lehetne találni, hisz a természetes mozgások a törzs mindkét oldalát egyformán foglalkoztatják, így nélkülözhetetlenek a test izomcsoportjainak arányos fejlődéseséhez.

Mindannyian tudjuk, hogy a mezítlábbal végzett mozgások mennyire fontosak, hisz olyan edzettséget adnak a lábizmoknak, amit semmi mással nem lehet pótolni.  Ezért sokkal tudatosabban kell foglalkoznunk az óvodai testnevelés során a tartásjavítással, talpboltozat erősítéssel, meg kell éreztetnünk a gyerekekkel a mozgás örömét, a gyakorlatoknak pedig minden esetben sikerélményt kell nyújtaniuk.

A mozgás és az értelmi fejlődés is nagyon szoros kapcsolatban áll, a beszéd kialakulásának egyik alapfeltétele. Köztudott, hogy amelyik gyerek mozgásfejlődése lassabb, általában később kezd beszélni. De nem elsősorban a fejlődés gyorsaságára, mint inkább a különböző mozgástípusok megjelenésére érdemes figyelni. Természetesen minden gyermek fejlődése más, a kisebb nagyobb eltérések önmagukban még nem sokat jelentenek. Az olyan lényeges mozgásfejlődési fázisok, mozgások kimaradására, illetve sorrendjük felcserélésére azonban érdemes odafigyelni, mint például a kúszás, mászás, a keresztmozgások.

A csoportszobáink mozgásos játékai, a tornatermünk, az udvar, rengeteg lehetőséget biztosít mozgásos játékok, mozgásos tevékenységek megvalósulására.

Tornatermünk mozgásfejlesztő eszközeit folyamatosan bővítjük, melyekkel megvalósítható a preventív testnevelés, mozgásfejlesztés. (pld: Mozgáskotta, trambulin, Greifswald pad)

Nagy hangsúlyt fektetünk a szabad levegőn való mozgásra is, mert hisszük, hogy a jó kondíció, egészség alapja a mozgás mellett a jó levegő.

Óvodánkban a mozgásnak, eszközökkel és eszközök nélkül, spontán vagy szervezett formában az óvodai nevelésünk minden napján lehetőséget biztosítunk.

Ha a gyermek egész óvodás korától hozzászokik a sok mozgáshoz, futáshoz, játékhoz, nem szükséges aggódni a szülőnek, mert így biztosított az út a kiegyensúlyozott, boldog és főleg egészséges felnőttkor felé.

Baunok Csilla- óvodapedagógus